fbpx

Sportkinesitherapie

Voor alle acute en chronische sportletsels begeleiden wij je met zorg en precisie van het begin van je revalidatie tot en met return to sport. We behandelen niet alleen je letsel, maar gaan op zoek naar alle factoren die hebben bijgedragen tot het op lopen van je letsel met als uiteindelijk doel je de trainingen en wedstrijden te laten hervatten als een verbeterde versie van jezelf.

Hoe gaan wij te werk?

Anamnese

Door middel van een uitgebreide intake peilen we naar de aard, ernst en het ontstaansmechanisme van je letsel, je blessuregeschiedenis, gevolgd door een uitgebreid biomechanisch en funtioneel onderzoek. Waar nodig worden technologische hulmiddelen, zoals video-anayse, ingeschakeld om een nog beter beeld te verkrijgen.

Hiermee proberen we alle factoren te identificeren die bijgedragen hebben aan je letsel. Deze kunnen intrinsiek, of lichaamseigen, zijn (biomechanisch, mobiliteit, stabiliteit, technisch,…) en extrinsiek, of gerelateerd aan externe factoren, zoals trainingsopbouw, schoeisel, recuperatie, ondergrond, voeding,...

Revalidatie Fase 1

In samenspraak met de patënt wordt er een revalidatieschema opgesteld. Dit revalidatieschema zal in een eerste fase bestaan uit specifieke oefeningen gericht op de lichaamseigen risicofactoren, het verminderen van pijn en zwelling, het herstellen van het volledige bewegingsbereik en het herwinnen van stabiliteit en neuromusculaire controle. Tevens zullen de nodige bewegingspatronen geïntrocudeerd worden die belangrijk zullen zijn in een latere fase van je revalidatie. Hier worden de eerste fundamenten gelegd voor de rest van je revalidatie.

Revalidatie Fase 2

Fase 2 van de revalidatie zal voornamelijk bestaan uit het uit het herwinnen of gericht bijtrainen van spiermassa en spierkracht door middel van een geperiodiseerd krachttrainigsschema. Er zal ook gestart worden met conditietraining om fysieke achteruitgang te vermijden.

Revalidatie Fase 3

In fase 3 bouwen we verder op de fundamenten gelegd in fase 1 en 2 en zal er meer sportspecifiek worden getraind. Krachttraining zal zich richten op de uiting van maximale kracht en explosiviteit. Oefeningen worden meer complex en zullen bewegingspatronen bevatten die vergelijkbaar zijn met de bewegingspatronen voorkomend in je sport.

Revalidatie Fase 4: Return-to-sport

Aan de hand van wetenschappelijke criteria zal er bepaald worden of je klaar bent om het sporten te hervatten. In deze fase worden vaak de meeste fouten gemaakt en is de kans op herval het hoogst. De reden hiervoor is dat er te snel of te agressief wordt opgebouwd naar het hervatten van competitie of dat deze fase zelfs helemaal wordt overgeslagen. Om dit te voorkomen krijg je van ons een individueel sportspecifiek programma. Dit kan onder andere een gestrucureerde warm-up, looptechnische oefeningen, conditie-training (duur-, interval- en/of sprinttraining), sportspecifieke oefeningen bevatten. Deze traning kan met persoonlijke begeleiding, waarbij we samen met jou on-field de revalidatie zullen afwerken.

Revalidatie Fase 5: Return-to-play

Eénmaal fase 4 doorlopen zullen wij een aantal testen uitvoeren om te bepalen of je klaar bent om competitie hervatten. Je zal ook de nodige tools krijgen om de blessure in de toekomst te voorkomen en advies omtrent het controleren van je trainingsbelasting.


Maak een afspraak Bel +32 468 49 64 26
CONTACT