Osteopathie

Wat is osteopathie

Een allesomvattende definitie van osteopathie geven, is niet eenvoudig. Het is immers een filosofie en een wetenschap:

  • Uitgangspunt van de filosofie is het concept van eenheid tussen structuur en functie bij gezondheid en ziekte
  • De wetenschap omvat biologische, gedragsmatige, biochemische, fysieke en psychische kennis om gezondheid te verzekeren en/of te herstellen, zowel wat betreft herkenning, preventie en behandeling, als de verlichting van de ziekte.

De term ‘structuur’ is van toepassing op de lichaamsdelen. Als de lichaamsstructuur door ziekte is aangetast, komt de functie in gedrang. Krijgt de structuur een andere functie, dan verandert en vervormt de structuur.
Wie bijvoorbeeld rugpijn heeft, neemt vaak zijn toevlucht tot een pijnstillend medicijn, terwijl het pijnsignaal juist een waarschuwing is voor een verkeerd functiegebruik. Als dat enige tijd aanhoudt, kan het probleem overgaan in een structureel probleem, zoals een hernia.


Osteopathie of kinesitherapie

Kinesitherapie betekent letterlijk ‘ therapie door bewegen’. De kinesitherapeut behandelt op 2 niveaus: direct en indirect.
Bij de directe behandeling brengt hij een reeks fysiologische en pijnstillende reacties op gang om de pijn te verlichten. Indirect behandelt hij immobiliteit, slechte gewoonten, spiercontracties en gewrichtsaandoeningen die secundaire pijn met zich meebrengen. Hij evalueert verschillende dimensies van pijn, zoals de emotionele ongerustheid die wordt gevoeld bij pijn en de werkelijke pijnbeleving.
In de multidisciplinaire aanpak van pijn (arts, osteopaat, psycholoog, verpleegkundige, chiropractor, acupuncturist,…) neemt de kinesitherapeut een belangrijke plaats in! Hij beoogt voornamelijk het verlichten van pijn of de realisatie van revalidatie.

Osteopathie gaat echter onmiddellijk op zoek naar de oorzaak van de klacht en behandelt die om zo de balans in het lichaam te helpen verstellen. Door de oorzaak aan te pakken, krijgt het lichaam opnieuw de kracht om zichzelf te helen en het symptoom ‘pijn’ te beïnvloeden.
De samenwerking kinesitherapie-osteopathie kan op deze manier tot spectaculaire resultaten leiden.


Osteopathie voor alle klachten?

De lijst met klachten waarvoor osteopathie helend kan werken, is zeer uitgebreid. Veelal zijn het klachten die geen aanwijsbare oorzaak hebben: de zogeheten vage klachten. Iedereen, van jong tot oud, kan gebaat zijn met een osteopathische behandeling. Hier volgt een beknopt overzicht van klachten die de osteopaat met succes aanpakt.

- Acute en chronische lagerugpijn (discushernia, staartbeenpijn, ischias,…)
- Bekkeninstabiliteit
- Algemene klachten na operaties, zoals littekenvorming
- Peesaanhechtingsproblemen zoals een tennisarm of golferselleboog
- Pijn, stijfheid of bewegingsbeperking en aandoeningen zoals lumbago en hernia
- Preventie
- Spanningshoofdpijn
- Problemen bij sporters: blessures, posttraumatische klachten en overbelastingletsels

CONTACT