Core Stability Training

Als je denkt aan core stability, dan denk je aan buikspieren. Maar core stability is meer dan buikspieren alleen. Krachten worden via de romp overgedragen van het arm naar het been en vice versa. Dus core stability zou een training moeten zijn van het ganse lichaam, waarbij rompstabiliteit wordt gevraagd bij arm- en beenbewegingen of bij functionele actviteiten.

Core stabilty wordt onterecht aanzien als dé oefentherapie voor mensen bij rugklachten. Core stability is niet effectiever dan welke vorm van training dan ook voor mensen met rugklachten. Wat zien we wel? Dat mensen met rugklachten bepaalde bewegingspatronen zijn verloren, waardoor ze meer rugbelastend bewegen of werken. De transfer van de typische buikspieroefeningen naar activiteiten in het dagelijks leven gebeuren NIET automatisch.

 

Hoe gaan wij dan te werk?

We bouwen op vanaf de grond naar meer funtionelere oefeningen zoals squat- en deadlift patronen vanuit de krachttraining en leren hoe je bijvoorbeeld je ademhaling, je armen en je benen kan gebruiken om je romp te helpen stabiliseren en ontlasten. Wij gaan altijd uit van de moeilijkste oefening die je perfect doet, alvorens progressie te maken naar de volgende fase. De nadruk zal gelegd worden op kwaliteit en niet kwantiteit. De oefeningen worden dus aangepast aan ieders niveau.


CONTACT