Functionele neurologie

Functionele neurologie is een tak van de neurowetenschappen die zich richt op de wetenschappelijke studie van fundamentele mechanismen van de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Het ondersteunen en corrigeren van deze mechanismen draagt bij aan de efficientie van veel manuele therapieën.

Functionele Neurologie is een niet-klassieke benadering die gericht is op het herstel en optimaliseren van gestoorde functies van gans het neurologisch systeem.

Eens een dysfunctie wordt bepaald, kan er een behandelingsprotocol worden samengesteld ter verbetering van de gestoorde of verminderde hersenfuncties en hersenasymmetrieën. Specifieke manipulaties, aflopend tellen, rotatiebewegingen en balansoefeningen, vibratietherapie, specifieke oogoefeningen, lichttherapie, visuele en auditieve stimulaties en metronoom oefenigen zijn enkele voorbeelden van gebruikte therapieën om invloed te krijgen op de hersenfunctie.


De behandeling is dus niet-invasief waardoor het zich onderscheidt van de klassieke neurologie (medicatie).

Belangrijk hiervoor is een juiste interpretatie van de klinische gegevens en symptomen, gebaseerd op een functionele analyse van het neurologisch systeem. Het geeft een nieuw perspectief aan die patiënten die geen pathologische diagnose (ziekte) hebben gekregen voor hun klachtenpatroon, maar toch niet werden geholpen met andere vormen van therapie en waarvan de dysfunctie van hun hersenen of zenuwstelsel niet nauwkeurig kon worden bepaald en behandeld.

CONTACT