Alle clubs uit eerste nationale zijn overeengekomen om voor elke wedstrijd sneltests af te nemen. Die zorgen voor 70% zekerheid en kosten vijf euro per stuk. Een grote struikelblok kan het niet toelaten van publiek en het nog niet openen van de kantines zijn. Van een herstart met gesloten kleedkamers kan volgens de clubs helemaal geen sprake zijn. Bij Thes Sport wil T2 Steven Van Tilburg (38) graag weer aan de slag. Maar hij heeft zijn bedenkingen over het afwerken van de competitie.
“De staf en de spelers staan zeker te springen om weer aan de slag te gaan,” stelt Kempenaar Van Tilburg. “Die sneltests zijn een goed idee. Of dat een garantie is om het seizoen vlot te kunnen uitspelen, blijft nog een groot vraagteken. Een zaak is zeker: vanaf 14 december starten we terug met trainen. Is ook dringend nodig, want wij spelen op 9 januari 2021 thuis voor de Beker van België tegen Racing Genk.”
Wij missen wedstrijdritme, want oefenwedstrijden spelen, mag niet. Genk zit in een goede flow en ik mag het misschien niet zeggen, maar we kunnen niet op een eerlijke manier onze kansen verdedigen. Soit, de omstandigheden zijn door corona uitzonderlijk en het is voor iedereen een moeilijk seizoen. Het zal dan ook bang afwachten worden of we in het nieuwe jaar kunnen spelen met een beperkt publiek en open kantines. Want de clubs op ons niveau hebben die inkomsten nodig. De meeste clubs zullen wel een buffer hebben, maar als we in maart nog moeten spelen zonder publiek, zal de competitie zeker stilvallen.”
Nu iets anders. Als T2 heb je een speciale trainingsmethode om spelers cognitieve vaardigheden bij te brengen. Wat is dat precies?
“Alle lof moet gaan naar Stijn Quanten. Hij ontwikkelde MyMindworks en door met hem samen te werken leerde ik de kneepjes van het vak. Het begon toen ik werkte bij Westerlo als osteopaat. Toen Benji De Ceulaer last had van een blessure ging die op consultatie bij Stijn Quanten. Die studeerde functionele neurologie en behaalde een doctoraatstitel met een onderzoek naar de impact van mentale processen op het presteren en functioneren. Om het uit te leggen in simpele taal: spelers moeten meer rondkijken op het veld. Zo kunnen ze sneller reageren op praktisch elke spelsituatie. Een speler die alert is bij het kijken naar de bal zal sneller kunnen afdrukken of een goede assist afleveren. Natuurlijk mag enkel het rondkijken niet de hoofdzaak gaan worden, want deze trainingsmethode is slechts één onderdeel van een complete training. Een speler die onze methode goed onder de knie heeft, zal betere beslissingen nemen. Ex-coach Bart Vanhoudt zag er iets in en ik kreeg op donderdagen de mogelijkheid om de training volledig te leiden. Onze nieuwe coach Patrick Witters kon ik ook overtuigen en ik ben Thes Sport dan ook enorm dankbaar dat ik hier mijn ding kan doen.”
Je kwam zelfs met Wayne Rooney in contact. Vertel.
“Stijn Quanten werkte bij PSV samen met Philip Cocu. Toen de ex-internationaal coach werd bij Derby County kreeg ik de kans om er twee keer in de maand cognitieve training te geven. Plots stond Wayne Rooney voor mij. Ondanks zijn rijkgevulde carrière en zijn leeftijd van 35 jaar was hij erg gedreven. Je zag op zijn gezicht de verbetenheid om het beter te doen dan zijn ploegmaats. Een toffe kerel en voor mij een leuke en blijvende herinnering.”
Met al je kwaliteiten, is het niet tijd voor een stap hogerop?
“Ik voel mij als T2 uitstekend bij Thes Sport. Ik heb op de club mijn werkplek en kan bij deze mooie, stabiele club op termijn als assistent-coach ook doorgroeien naar een hoger niveau. Onze voorzitter Wendy De Wit heeft de ambitie om binnen enkele jaren de stap hoger te zetten. Ondertussen zullen er wel vanuit de KBVB hervormingen komen van de reeksen, want 1B is niet leefbaar voor de meeste clubs. Het gras is niet altijd groener op een ander. Ik zie mij dan ook niet snel van club veranderen.”